Naleśniki gryczane

0 (0 ocen)

Pyszne naleśniki z mąki gryczanej.Z nadzieniem z kaszy gryczanej :)Jak szaleć z gryką, to na 100% - robiąc naleśniki gryczane :)

Składniki:

  • ciasto:
    230g mąki gryczanej
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    farsz:
    1/2 szklanki kaszy gryczanej
    200g twarogu półtłustego
    kiełki na patelnię, 100g
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz

    dodatkowo:
    olej rzepakowy - do smażenia

Naleśniki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski. Miksujemy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na nim złociste naleśniki.
  • 2. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w szklance wody (woda powinna wsiąknąć w kaszę całkowicie). Studzimy. Dodajemy twaróg. Rozgniatamy wszystko widelcem.
    Kiełki podsmażamy na patelni, dodajemy do kaszy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę.
    Wszystko mieszamy.
  • 3. Farszem smarujemy naleśniki gryczane. Zwijamy je w rulon.
    Przed podaniem przesmażamy na chrupiąco na odrobinie oleju rzepakowego.

Porady

Uwaga: gdyby naleśniki z mąki gryczanej wyszły zbyt delikatne i rwały się podczas smażenia, można wtedy dodać do ciasta naleśnikowego z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy