Naleśniki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Są idealne- mięciutkie, doprawione, a w dodatku mają przyjemny kolor. Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc w moim przypadku świetnie sprawdzają się w czasie drugiego śniadania, kiedy spędzam dzień w domu. Rozgrzewają i zaskakują smakiem!

  • 15 min

Składniki:


  • 120g mąki
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki puree z dyni
    2 jajka
    szczypta soli
    troszkę oliwy z oliwek
    1 łyżeczka mieszanki przypraw (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir)

Naleśniki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy razem z przyprawami i solą w miseczce. Jajka roztrzepujemy dodajemy, oliwę z oliwek, a także puree. Po chwili wlewamy mleko. Na sam koniec dodajemy sypkie składniki i porządnie mieszamy, aż całość się połączy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Przy pomocy chochelki wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron i przekładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy