naleśniki czekoladowe z serem i wiśniami domowej roboty

0 (0 ocen)

  • 30 min

naleśniki moich dziewczyn :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1 jajko
    1,5 szkl mąki tortowej
    1 szkl mleka
    0,5 szkl oleju
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    2 łyżki kakao zalane 2-3 łyżkami gorącej wody / powstaje papka



    nadzienie:
    25 dkg sera białego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany

Naleśniki czekoladowe z serem i wiśniami domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszystkie składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy lub garnka i mikserem zmiksować aż nie będzie żadnej grudki mąki. ciasto powinno wyjść nie za gęste ale i nie całkiem rzadkie, dużo zależy od mąki wiec w razie potrzeby można dodać jej więcej , lub jeśli wyszło za gęste dodać odrobinę wody. patelnie rozgrzewamy dobrze na ogniu i natłuszczamy albo kawałkiem słoniny albo odrobiną oleju a jego nadmiar usuwamy. natłuszczamy tylko za pierwszy raz bo olej zawarty w cieście sam sobie radzi. na gorącą patelnię lejemy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. z każdej strony smażymy minutkę do dwóch . przekładamy w zasadzie czym lubimy

Porady

czasami dobrze jest wyregulować sobie ogień pod patelnią by ciasto smażyło się wszędzie równocześnie/ równo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy