Naleśniki czekoladowe z domowym kremem czekoladowym i konfiturą jagodową

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Chrupiące, obłędnie czekoladowe naleśniki przełożone warstwą kremu czekoladowego i konfitury jagodowej. Słowem nieźle nadziane!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 10 naleśników o śr 23 cm
    • 150 g mąki pszennej
    • 2 duże jajka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 kopiate łyżki kakao
    • 300 ml mleka
    • 30 g roztopionego masła

    Domowy krem czekoladowy:
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Naleśniki czekoladowe z domowym kremem czekoladowym i konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać roztopione przestudzone masło i zmiksować. Odstawić na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki bez dodatkowego tłuszczu na patelni do naleśników po około minucie z każdej strony.

  • 2. Śmietankę wlać do garnuszka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia po czym dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę, wymieszać i na małym ogniu ciągle mieszając rozprowadzić na gładki krem.

  • 3. Ciepłe naleśniki smarować warstwą kremu, następnie rozprowadzić kopiatą łyżeczkę konfitury i składać w trójkąty, posypać cukrem pudrem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować