Składniki na około 10 naleśników o śr 23 cm
• 150 g mąki pszennej
• 2 duże jajka
• 2 łyżki cukru
• 2 kopiate łyżki kakao
• 300 ml mleka
• 30 g roztopionego masła
Domowy krem czekoladowy:
• 200 ml śmietanki kremówki
• 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao
Naleśniki czekoladowe z domowym kremem czekoladowym i konfiturą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać roztopione przestudzone masło i zmiksować. Odstawić na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki bez dodatkowego tłuszczu na patelni do naleśników po około minucie z każdej strony.
2.Śmietankę wlać do garnuszka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia po czym dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę, wymieszać i na małym ogniu ciągle mieszając rozprowadzić na gładki krem.
3.Ciepłe naleśniki smarować warstwą kremu, następnie rozprowadzić kopiatą łyżeczkę konfitury i składać w trójkąty, posypać cukrem pudrem!
Komentarze