Naleśniki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mój mąż uwielbia te naleśniki, zawsze gdy smażę klasyczne naleśniki zostawiam trochę ciasta i robię dla Niego taką małą niespodziankę.

  • 15 min

Składniki:

  • mąka (około 20 dkg)
    woda gazowana - szklanka
    mleko - szklanka
    jajka - 2 szt
    sól - szczypta
    kakao - 1 łyżka (może być typu Nesquik - wtedy nie trzeba dosładzać)
    cukier puder (potrzebny tylko wtedy, gdy użyliśmy gorzkiego kakao - typu DecoMorreno)
    Serek waniliowy
    Owoce
    olej do smażenia naleśników

Naleśniki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, wodą, solą i mąką, kakao i ewentualnie cukrem pudrem, tak żeby nie powstały grudki. Rozgrzewamy mocno patelnię i smarujemy olejem. Wylewamy chochelką masy na gorącą patelnie, przewracamy gdy boki będą już zrumienione.
    Schłodzone naleśniki smarujemy grubo serkiem waniliowym, na jeden bok układamy ulubione owoce (banany, kiwi, pomarańcze, truskawki, jagody itd.) i zwijamy w rulon. Zwinięte naleśniki dekorujemy serkiem (lub bitą śmietaną) i owocami - można dodać listki świeżej mięty.
    Podajemy na zimno!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy