NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Naleśniki są po prostu pyszne. W sezonie bardzo często je przygotowuję, ponieważ uwielbia je cała rodzina.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 4 jajka
    • 300 ml mleka
    • 20 dag mąki
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • olej
    • 1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    • 30 dag białego sera
    • 3 łyżki cukru
    • 6 dużych truskawek

    Sos truskawkowy:
    • ½ kg truskawek
    • 2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    • 200 ml słodkiej śmietanki
    • 1 łyżkę cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśniki budyniowe z serem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z mlekiem, stopniowo dodawać mąkę i budyń na koniec wsypać cukier. Przygotować gładkie ciasto. Patelnię posmarować olejem, wlewać na nią po porcji ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Ser biały utrzyj z cukrem i kilkoma łyżkami śmietanki. Na koniec dodaj umyte i pokrojone w małą kostkę truskawki. Całość delikatnie wymieszaj.
  • 3. Gotowe naleśniki posmaruj farszem i zroluj.
  • 4. Sos: umyj truskawki, osącz na sitku i obierz z szypułek (kilka zostaw do dekoracji). Truskawki zmiksuj razem z cukrem na gładką masę.
  • 5. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru pudru. Naleśniki podawaj ze śmietanką, polane sosem truskawkowym i udekorowane truskawkami i listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować