Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi morelami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne śniadanie. Smaczne naleśniki budyniowe z mąki orkiszowej w towarzystwie karmelizowanych moreli smakują i wyglądają wybornie. Jest to moja propozycja na super śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki: 1 szkl mleka
    1/2 szkl wody gazowanej
    1 jajko
    2 łyżki oleju/oliwy
    1 szkl mąki orkiszowej białej
    2 op. budyniu waniliowego w proszku
    oraz: 300 g świeżych moreli
    2 łyżki margaryny/masła
    3-4 łyżki płynnego miodu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki Karmel

Naleśniki budyniowe z karmelizowanymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Następnie dosypujemy mąkę oraz proszki budyniowe i miksujemy razem. Odstawiamy na 30 minut.
    Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki, odstawiamy.
    Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki (na złoty kolor). Po usmażeniu naleśników na tę samą patelnię nakładamy tłuszcz. Gdy się rozpuści dodajemy miód oraz wsypujemy morele. Przesmażamy morele, aż zmiękną. Na talerz przekładamy naleśniki, porcję moreli oraz posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować