Naleśniki botwinkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Uwielbiam naleśniki, dlatego ciągle wymyślam nowe połączenia i dziś połączyłam ciasto naleśnikowe z liśćmi botwinki i wyszło coś pysznego. Spróbujcie :)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150ml mleka
    – 100ml gazowanej wody
    – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 1 jajko
    – 100g liści botwinki
    – 1/2 łyżeczki soli
    – 2 łyżki oleju
    – szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Naleśniki Śniadanie

Naleśniki botwinkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście botwinki dokładnie umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać sól, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut, aby liście zmiękły. Następnie dodać jajko, olej, mleko, cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wodę i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, wylać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    *Z podanych składników wyszły 4 naleśniki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować