Uwielbiam naleśniki, dlatego ciągle wymyślam nowe połączenia i dziś połączyłam ciasto naleśnikowe z liśćmi botwinki i wyszło coś pysznego. Spróbujcie :)
Naleśniki botwinkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście botwinki dokładnie umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać sól, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut, aby liście zmiękły. Następnie dodać jajko, olej, mleko, cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wodę i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, wylać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
*Z podanych składników wyszły 4 naleśniki.
Smacznego :)
Komentarze