Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

Kasia Futka
  • 30min

Składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka (bez laktozy)
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 szczypta kurkumy
FARSZ:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 125 g naturalnego jogurtu koziego
- 1,5 łyżki tartego koziego sera
- 140 g kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

  • 11. Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe.

    Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.

    Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.

    Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".
  • 22. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu.

    Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.
  • 33. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut.

    Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  • 44. Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*.

    * Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.
  • 55. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań.

    Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe naleśniki świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodynaleśnikinaleśniki ze szpinakiemNaleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydząnaleśniki bezglutenowe

Komentarze

Podobne przepisy

naleśniki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Pyszne naleśniki ze szpinakiem,...

naleśniki ze szpinakiem

Dodane przez: capri

naleśniki na zielono: ze szpinakiem i żółtym...

Kombinowałam jak by przyrządzić...

Nalesniki ze szpinakiem,kurczakiem i słonecznikiem

Dodane przez: Klaudia0318

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i słonecznikiem

Polecam wszystkim wielbicielom...

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Dodane przez: Młoda mama

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Nie każdy lubi naleśniki na słodko,...

naleśniki ze szpinakiem i parówką

Dodane przez: agarybak76

Naleśniki ze szpinakiem i parówką

Warto przemycić trochę zdrowego...

naleśniki

Dodane przez: madleen121

Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym

Uwielbiam połączenie szpinaku i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE