Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 1 szklanka mąki kukurydzianej
    - 0,5 szklanki mąki gryczanej
    - 1 szklanka mleka (bez laktozy)
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 1 jajko
    - 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 0,5 łyżeczki soli morskiej
    - 1 szczypta kurkumy
    FARSZ:
    - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    - 125 g naturalnego jogurtu koziego
    - 1,5 łyżki tartego koziego sera
    - 140 g kukurydzy konserwowej
    - 2 ząbki czosnku
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 1 łyżeczka cukru brzozowego
    - 1 łyżka masła
    - sól do smaku
    - czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe.

    Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.

    Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.

    Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".
  • 2 2. Następnie przystępujemy do przygotowania farszu.

    Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.
  • 3 3. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cukier brzozowy oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy przez około 5 minut.

    Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  • 4 4. Naleśniki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor, już bez dodatku tłuszczu*.

    * Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.
  • 5 5. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je wedle upodobań.

    Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe naleśniki świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować