Fajny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych już bananów.
40 min
Dla 8 osób
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany ok.200 gram
1 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml)
1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml.)
2 małe jajka lub 1 L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Naleśniki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części przekładamy do miski
dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto powinno być gęstawe ale lejące.
2.Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, posmarować olejem nakładać ciasto porcjami.
Naleśniki smażymy na średnim ogniu, uważamy aby nie był zbyt mocny bo naleśniki będą się przypalały,ale nie może też być zbyt słaby bo będą przywierać do patelni i ciężko będzie odwrócić na drugą stronę.Ciasto bananowe jest bardzo delikatne i pulchne.Także każdy musi sobie ustawić moc palnika według siebie.
Komentarze