Naleśniki a'la meksykańskie

0 (0 ocen)

Idealne dla osób, które lubią pikantne jedzenie.

Składniki:

  • Składniki:
    -2 szklanki mąki,
    -2 jajka,
    -sól,
    -2 i 1/2 łyżki oleju,
    -1 i 1/2 szklanki mleka,
    -łyżeczka proszku do pieczenia,
    -szklanka wody gazowanej,

    Farsz:
    -2 laski kiełbasy,
    -30 dag boczku,
    -pół puszki kukurydzy,
    -pieprz,
    -papryka ostra w proszku,
    -1 cebula,
    -koncentrat pomidorowy,
    -ketchup ostry.

    Dodatkowo:
    -olej do smażenia,
    -ser żółty.

Naleśniki a'la meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka, mleko, 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia i sól mieszamy. Powoli wlewamy wodę ubijając ciasto trzepaczką lub mikserem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy na patelnię. Dusimy 2-3 minuty. Następnie kroimy kiełbasę, boczek i wrzucamy do cebuli. Smażymy do zrumienienia. Potem dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Ja daję przeważnie dwie, trzy łyżki koncentratu, a ketchupu dowolną ilość. Wrzucamy kukurydzę i doprawiamy przyprawami.
  • 3. Nakładamy farsz na naleśniki i rolujemy. Układamy na talerzu, posypujemy startym serem żółtym i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub piekarniku (do roztopienia ser).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy