Naleśniki à la balsamico

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 22 lata. Z zawodu jestem masażystą i obecnie odbywam staż w szpitalu w Łęczycy. Lubię gotować, a także wymyślać nowe i ciekawe potrawy.

Składniki:

  • ● 20 dag białego sera twarogowego
    ● 30 dag świeżego szpinaku
    ● 4 łyżki cukru
    ● 15 ml mleka
    ● 5 dag migdałów
    ● 3 łyżki masła
    ● ew. krem balsamiczny
    ● olej do smażenia
    ● sól
    Ciasto naleśnikowe:
    ● 1 szklanka mąki
    ● 1 szklanka wody
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● 2 jajka
    ● łyżka oleju
    ● pół łyżeczki soli

Naleśniki à la balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane liście szpinaku
    wrzucamy na osolony wrzątek
    i gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy,
    studzimy i siekamy. Smażymy
    na maśle ok. 5 minut.
  • 2. Ser rozcieramy z mlekiem
    i cukrem na gładką masę. Na
    koniec dodajemy sparzone
    i drobno posiekane migdały
    i mieszamy.
  • Naleśniki à la balsamico 3. Składniki na ciasto mieszamy
    i smażymy naleśniki. Na każdy
    nakładamy farsz: smarujemy serem,
    a następnie szpinakiem.
    Zwijamy i tuż przed podaniem
    polewamy kremem balsamicznym.
    Możemy też nałożyć dodatkową
    porcję sera i szpinaku.

Porady

● Aby naleśniki były bardziej pulchne, wodę zwykłą należy zastąpić gazowaną. ● Możemy przygotować wersję z serkiem na słono, a do szpinaku dodać 1-2 ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy