REKLAMA

Naleśniki

wyświetlono: 1313 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko". Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Przepis na 8-10 sztuk, zależy od patelni.

opublikowany: 03.10.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 2 - 3 jajka
    250 ml mleka
    ok 190 g maki pszennej
    szczypta soli
    łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)
    + woda do rozcieńczenia ciasta
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania) tak, aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni.
  • 3. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju.
  • 4. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smacznego!

Porady

Ciasto powinno się dobrze rozprowadzać na patelni, czyli nie może być zbyt gęste. Za rzadkie też nie - zrobią się dziury . To jest kwestia praktyki. Usmażycie raz i drugi i już będzie wiadomo jakie ciasto jest najlepsze. Każda mąka jest inna , tak więc moje proporcje są w sumie dosyć ogólne.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

naleśniki

.

kategoria: Naleśniki opublikowany: 15.04.2015 | wyświetlono: 21444 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 6
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Naleśniki

Łatwe, bardzo smaczne naleśniki. Można podawać je z dowolnym słodkim nadzieniem.

kategoria: Desery Naleśniki opublikowany: 31.01.2014 | wyświetlono: 8488 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 5

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE