Naleśnik warstwowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kilka warstw naleśnika połączone dodatkami.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka 2 sklanki mąki 2 szklanki mleka odrobina wody gazowanej łyzeczka proszku do pieczenia zioła prowansalskie sól pieprz masło do smażenia 20 dag sera żółtego 20 dag mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pół małej cebuli 2 łyżki śmietany odrobina kukurydzy prażona cebulka szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko Ser

Naleśnik warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mleko jajka wodę zmiksować, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz przyprawy. Usmażyć naleśniki na maśle.
    Rozgrzać patelnię, cebulkę pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć około minuty, ciągle mieszając, wrzucić mrożony szpinak, dusić wszystko jeszcze około 2 minuty, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
    Na talerz wyłożyć pierwszy naleśnik, posypać żółtym serem, przełożyć kolejnym naleśnikiem, dodać szpinak, przykryć naleśnikiem, przełożyć na rozgrzaną patelnię, wierzch posypać resztą żółtego sera, dodać kukurydzę. Patelnię przykryć pokrywką, chwilę smażyć na małym ogniu, aż do lekkiego stopienia sera. Przełożyć na talerz posypać prażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem.

Porady

Naleśniki można wypełnić różnymi dodatkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Mleko Sery Szpinak Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować