500 g mąki pszennej
30 ml oleju (najlepiej bezwonny np. rzepakowy)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
150 ml wody
100 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
Roztwór:
500 ml wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania przepisu:
Nalepsze drożdżowe bajgle
1.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i wlewamy lekko ciepłą wodę. Odstawiamy na 10-12 min aby drożdże zaczęły pracować. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn drożdżowy, następnie wlewamy mleko i olej, na koniec dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na równe części (można do tego użyć wagi kuchennej), z każdego kawałka formujemy kulę, następnie za pomocą kieliszka wycinamy otwór i rozciągamy go pacami (otwór powinien być dużo tak aby nie zarósł podczas pieczenia). Bułeczki układamy na desce i zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st.C oraz nastawiamy wodę z dodatkiem cukru, soli i sody. Na wrzątek wrzucamy bajgle i gotujemy kilka sekund, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 min do złotego koloru. Gotowe bułki studzimy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze