Kiedyś nie znosiłem zupy z dyni. Od czasu gdy spróbowałem tej - jestem w niej zakochany po uszy mojego garnka :) Dla mnie jest to zupa całoroczna, gdyż zamrażam dynię "na zaś"i w sezonie jesiennym.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia po oczyszczeniu (zależnie od potrzeb, ja zużywam duży kawałek dyni.): 0.25 sztuki
- cebula biała duża: 1 sztuka
- ziemniaki srednie: 4 sztuki
- marchewka średnia: 2 sztuki
- natkai pietruszki świeża: 1 pęczek
- przecier pomidowrowy (Przecier albo świeże pomidory bez skórki. Wystarczy mały przecier lub 2-3 pomidorki.): 1 sztuka
- grzanki z bułki (Może być też groszek ptysiowy. Ale najlepsze są grzanki własnoręcznie zrobione z razowego chleba.): 1 opakowanie
- przyprawy do smaku ( pieprz ,Sól): 1 szczypta
- kurkuma (Zaleznie od preferencji, ja kurkumy nie żałuję :)): 1 łyżka
Najzdrowsza pod słońcem zupa krem dyniowo-pomidorowa :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie z oliwek z
dodatkiem oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, zalewamy po krótkim obsmażeniu wodą i gotujemy do miękkości. Dla smaku można dodać rosół z kostki lub zalać rosołem, jeśli taki akurat mamy. Zupa powinna być gęsta. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy kurkumą (duża szczypta), solą i pieprzem. Zupę blendujemy na krem. Podajemy według preferencji - ze śmietaną i natką pietruszki. Ja najbardziej lubię wersję z mini grzankami z ciemnego pieczywa :)
Smacznego !
Komentarze