Najzdrowsza pod słońcem zupa krem dyniowo-pomidorowa :)

4.48 (185 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedyś nie znosiłem zupy z dyni. Od czasu gdy spróbowałem tej - jestem w niej zakochany po uszy mojego garnka :) Dla mnie jest to zupa całoroczna, gdyż zamrażam dynię "na zaś"i w sezonie jesiennym.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia po oczyszczeniu (zależnie od potrzeb, ja zużywam duży kawałek dyni.): 0.25 sztuki
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - ziemniaki srednie: 4 sztuki
    - marchewka średnia: 2 sztuki
    - natkai pietruszki świeża: 1 pęczek
    - przecier pomidowrowy (Przecier albo świeże pomidory bez skórki. Wystarczy mały przecier lub 2-3 pomidorki.): 1 sztuka
    - grzanki z bułki (Może być też groszek ptysiowy. Ale najlepsze są grzanki własnoręcznie zrobione z razowego chleba.): 1 opakowanie
    - przyprawy do smaku ( pieprz ,Sól): 1 szczypta
    - kurkuma (Zaleznie od preferencji, ja kurkumy nie żałuję :)): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Najzdrowsza pod słońcem zupa krem dyniowo-pomidorowa :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa krem dyniowo-pomidorowy 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie z oliwek z
    dodatkiem oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa, zalewamy po krótkim obsmażeniu wodą i gotujemy do miękkości. Dla smaku można dodać rosół z kostki lub zalać rosołem, jeśli taki akurat mamy. Zupa powinna być gęsta. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy kurkumą (duża szczypta), solą i pieprzem. Zupę blendujemy na krem. Podajemy według preferencji - ze śmietaną i natką pietruszki. Ja najbardziej lubię wersję z mini grzankami z ciemnego pieczywa :)
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować