Najszybsza szarlotka z lodami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło włożyć do zamrażarki, jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem, wsypać 1/3 sypkich składników. Zetrzeć 1/3 masła.
Wyłożyć 1/2 jabłek. Posypać 1/3 sypkich składników, na to zetrzeć kolejną 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka, posypać ostatnią częścią suchych składników, zetrzeć masło.
Wstawić do piekarnika na 60min w 180stopniach.
Po wyjęciu odczekać 10min. kroić szarlotkę na spore kawałki, podawać z gałką lodów waniliowych i sosem czekoladowym.
Porady
Sos czekoladowy możemy przygotować sami: w rondelku rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami mleka.
Komentarze