Klops

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :)

Składniki:

  • Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm

    500 gr mięsa mielonego
    1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
    1 mała namoczona bułka w wodzie
    1 surowe całe jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżeczki majeranku
    olej
    papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa

Klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
    Po tym czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy