Najprostszy deser walentynkowy

0 (0 ocen)

Nawet jeśli nie jesteś kulinarnym mistrzem z tym deserem dasz sobie radę!

Składniki:

  • Czekolada plastyczna:
    100g czekolady (może być mleczna, gorzka lub biała),
    1,5 łyżki miodu (zwykłe, nie czubate),
    2 łyżeczka chilii (papryka ostra), jeśli ktoś nie lubi ale chce spróbować to oczywiście sypie mniej.

    Dodatkowo:
    *kartka A4 papieru
    *rękawiczki jednorazowe (niekoniecznie)

    2 łyżeczki śmietany

    Galaretka:
    2 opakowania czerwonej galaretki,
    mleko ok 50ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najprostszy deser walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolada plastyczna:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po całkowitym jej rozpuszczeniu dodajemy miód i energicznie mieszamy, bo szybko zaczyna gęstnieć.
    Całość wylewamy, wyskrobujemy i rozsmarowujemy na kartce. Składamy na pół i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
  • 2. Galaretka:
    Pod koniec czasu oczekiwania na czekoladę. Rozpuszczamy galaretki wg instrukcji na opakowaniu. Ok 100 ml galaretki odlewamy do kubeczka.
    Galaretkę w większym pojemniku odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretkę w kubeczku przestudzamy po czym dodajemy mleko i mieszamy. Może się zdarzyć tak, że mleko wyglądać będzie na zważone. Nie przejmujmy się tym. Nie będzie tego widać. Odstawiamy co jakiś czas mieszając.
  • 3. Gdy nasza czekolada poleży już wyznaczony czas. Zabieramy się za jej zagniatanie. Na początku będzie się kruszyć, przypomina modelinę i dlatego potrzebuje ciepła naszych rąk by stać się plastyczną. Zagniatamy w rękawiczkach jeśli tak wolimy. W czasie zagniatania dodajemy chilli i wgniatamy w czekoladę.
    Z czekolady wycinamy serduszka, część (jakieś 3-4 sztuki) przyklejamy do wnętrza pucharków.
    Do naszych pucharków wlewamy lekko już stężałą galaretkę warstwami gdzieniegdzie wkładając serduszka i ustawiając je w dowolnej pozycji. Postępujemy tak aż do wylania całej galaretki.
    Odstawiamy nasze desery do lodówki w celu całkowitego stężenia.
    Gdy galaretka nam stężeje wylewamy na wierzch warstwę mleczną. Znów chłodzimy.
  • najprostszy deser walentynkowy 4. Przed podaniem na wierzchu robimy kleks ze śmietany w kształcie serduszka i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Porady

Do galaretki możemy dodać także pokrojone truskawki. Zamiast mleka możemy uzyc bitej śmietany w proszku- w trakcie ubijania z mlekiem (zmniejszamy jego ilość do 1 szkl.) dodajemy ok 1/2 szkl galaretki i miksujemy. Powstanie nam puszysta pianka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować