Najprostsze pierniczki

4.5 (189 ocen)

  • Średni

Pyszne pierniczkowe ciasteczka.

  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - miód pszczeli: 0.5 kilograma
    - olej: 1.5 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - przyprawa korzenna: 1 opakowanie
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 25 dekagramów
    - soda oczyszczona: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najprostsze pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, kakao, masło oraz przyprawę do piernika wsypujemy do garnka i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż do wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Na stolnicy wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy jajka i olej, a następnie ostudzoną masę i wszystko razem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki (można wstawić do zamrażalnika na jakieś 30min jeśli nie chcemy tyle czekać).
  • pierniczki 3. Po wyjęciu ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na ok. 3-5mm. Foremkami wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 12-15min. Po ostudzeniu pierniczki można udekorować lukrem, a następnie schować do pojemnika by kruszały do świąt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować