Najprostsze ciasto ze śliwkami

4.49 (185 ocen)

Ciasto zawsze się udaje, w dodatku jest uniwersalne, można je upiec z dowolnymi sezonowymi owocami. Można się nim zajadać zarówno na ciepło, lub na zimno, oprószone lekko cukrem pudrem.

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru*
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cieplej wody
    1 łyżka octu
    dowolne owoce
    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Najprostsze ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Wodę wymieszać z octem, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać. Owoce umyć, większe pokroić na mniejsze kawałki. Masę wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować