Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca)

4.45 (184 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka wyszły przepyszne i są dowodem na to, że z pozornie łatwych składników, które mamy zawsze pod ręką - można zrobić coś wspaniałego. Początkowo miałam obawy, iż ciastka będą twarde jak skała, ale nic podobnego - są kruche, chrupiące i dodatkowo cudownie pachną.

  • 30 min

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    100 ml oleju (u mnie akurat słonecznikowy)
    150g cukru
    1 jajko
    200g mąki pszennej
    Dodatkowo:
    1 łyżka soku z cytryny
    Opcjonalnie u mnie:
    50g orzechów nerkowca
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Najprostsze ciastka z olejem (w wersji lux z orzechami nerkowca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25qdjt8 1. Jajko zmiksować z cukrem, a następnie połączyć z olejem.
    Dodać mąkę i sok z cytryny.
    Masę dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy lub inne dodatki.
  • image-24dsf4e 2. Następnie z masy należy uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ostępy nie muszą być bardzo duże.)
  • image-0wmwoyl 3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18-20 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być zarumienione, sprężyste, ale nie do końca twarde.)
    Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
    (Dodatkowo część ciasteczek obtoczyłam w mleku w proszku.)

Porady

Możecie do nich dodać ulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Orzechy Orzechy nerkowca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować