Najlepszy miodownik

4.47 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z kremem, czarną porzeczką oraz chrupka posypka z wiórków kokosowych - proste, szybkie i smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    60 dag mąki
    20 dag cukru kryształu
    3 jajka
    15 dag miodu
    12 dag masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    masa:
    1/2 l mleka
    5 łyżek kaszy mannej
    20 dag cukru kryształu
    25 dag masła
    aromat rumowy
    kruszonka z wiórków kokosowych
    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki cukru
    5 dag wiórków kokosowych
    dodatkowo:
    jeden słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.47 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Najlepszy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części i pieczemy placki około 20 minut. Blacha o rozmiarach 21x36 cm.
    2. W pół szklanki mleka rozrabiamy kaszę. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy kaszę. Gotujemy i studzimy. Ostudzoną kaszę ucieramy z margaryna na puch. Masę dzielimy na trzy części.
    3.Kruszonka z wiórków kokosowych: Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy cukier i wiórki. Przesmażamy. Musimy uważać, żeby nie przypalić. Studzimy.
    4.Wykończenie: Każdy placek smarujemy dżemem i masą, i składamy. Wierzch ciasta posypujemy przesmażonymi wiórkami. Odkładamy w chłodne miejsce, aby placki skruszały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Miód Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować