Najlepszy krem brokułowy z indykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie z brokułów i innych warzyw, z dodatkiem indyka i nutą białego pierzu - idealna dla smakoszy zup.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 seler
    1 korzeń pietruszki
    1 brokuł
    3 ziemniaki
    400 g piersi indyka
    natka pietruszki
    olej rzepakowy
    sok z cytryny (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    pieprz biały
    przyprawa uniwersalna (opcjonalnie)
    pokrojony koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Najlepszy krem brokułowy z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy brokuł.
    Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.
  • 2. Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut (tak, żeby były miękkie w środku), następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem białym, przyprawą uniwersalną, odrobiną soku z cytryny.
    Ugotowaną pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy i mieszamy. Zupę nakładamy na talerze i posypujemy pokrojonym koperkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować