Najlepszy krem brokułowy z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy przez kilka minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy brokuł.
Zalewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości.
2.Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotujących się warzyw na 10 minut (tak, żeby były miękkie w środku), następnie wyciągamy. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem białym, przyprawą uniwersalną, odrobiną soku z cytryny.
Ugotowaną pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy i mieszamy. Zupę nakładamy na talerze i posypujemy pokrojonym koperkiem.
Smacznego!
Komentarze