Gulasz z papryką

0 (0 ocen)

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką.

Składniki:

  • 600 g mięsa gulaszowego (z łopatki)
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka suszonej marchewki
    Sól, pieprz
    250 ml wody
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Gulasz z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy