Najlepszy blok czekoladowy

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Blok według poniższej receptury robiłam mnóstwo razy i naprawdę wychodzi naaajlepszy. Przepis pochodzi z moich starych zapisków - posiadam go od koleżanki ze szkolnych lat i został niejednokrotnie wypróbowany przez inne osoby! Pewnie większość zna ten pyszny smak, który kojarzy się ze słodkim dzieciństwem.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 10 x 28 cm)
    250g margaryny
    1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki wody
    1 opakowanie mleka w proszku (*)
    6 łyżek kakao (płaskich)
    Dodatkowo:
    250g herbatników (w oryginale 6 paczek)
    Opcjonalnie:
    dowolne bakalie (najczęściej dodaję około 1/2 szklanki wiórków kokosowych)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Blok czekoladowy

Najlepszy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki lub dowolne kruche ciastka połamać na mniejsze kawałki.
    W garnku należy zagotować wodę z margaryną i cukrem.
    (W międzyczasie całość przemieszać, aby cukier się rozpuścił.)
    Następnie garnek zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz energicznie mieszając - mleko w proszku.
    (Mleko najlepiej wsypywać partiami.)
    Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a na końcu połączyć z ciastkami i/lub dowolnymi bakaliami.
    Całość przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał.
    (Najlepiej na całą noc.)

Porady

(*) Spotkałam się z opakowaniami, które mają 400 oraz 500g. Przyznam, że blok przygotowuję z takiego, które akurat mam pod ręką. Obie wersje są smaczne, choć z większą ilością mleka bardzie twardsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować