Najlepsze pączki

4.5 (143 ocen)

  • 4 godz.

Leciutkie, wręcz piórkowe ciasto, nadziane kremem czekoladowym oraz różą - wyjątkowy smak!

  • 4 godz.

Składniki:

  • na 30 pączków:
    1 szklanka mleka
    100g cukru
    2 jaja
    4 żółtka
    30g drożdży (świeżych)
    120g śmietany
    70g masła
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    25ml spirytusu (lub 40ml koniaku)
    700g mąki

    1-1,5 l oleju do smażenia

    Nadzienie (wg uznania):
    płatki dzikiej róży przetarte z cukrem
    krem czekoladowy
    marmolada

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
    do posypania: płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, siekane orzechy

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Najlepsze pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wcześniej wyjąć z lodówki śmietanę i jaja. Mleko lekko podgrzać, drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić.
    W misce utrzeć jaja, żółtka z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, dodać śmietanę, ekstrakt, wlać alkohol, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, wsypać przesianą mąkę, wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i dostawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić, dodać masło.
    Ciasto po wyrobieniu będzie lekko lepiące, ale miękkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć mocno pięścią, by opadło. Odrywać kawałki ciasta, lekko spłaszczać, nakładać nadzienie, zlepiać i formować z niego zgrabny pączek. Pączki kłaść na stolnicy posypanej mąką zlepioną stroną do dołu.
    Ulepione pączki przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Najlepsze pączki 3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wykładać na olej wyrośniętą stroną, smażyć ok. 2 minut, odwrócić i smażyć jeszcze 2 minuty. Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.
    Lukier: cukier puder rozetrzeć z wodą.
    Gotowe pączki posypać pudrem lub polukrować, posypać prażonymi płatkami migdałowymi, siekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.
    Smacznego!

Porady

Alkohol dodajemy do ciasta, żeby pączki nie wciągały tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować