masło z prawdziwej wiejskiej śmietany

4.5 (156 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

masło jest w czystej postaci masła, pięknie pachnie, dobrze się smaruje, nie ma porówniania z kupnym masłem.........SMACZNEGO!!!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana wiejska 1250 ml, sól 3/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Masło z prawdziwej wiejskiej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. przy obecnych cenach wysokich masła tutaj mam czyste masło 758 gram za 25 zł z prawdziwej wiejskiej śmietany = śmietana wiejska kupiona na rynku od gospodarza, ile procentowa to nie wiem, ale musi być wysoko procentowa bo ze słoików trzeba było wyjmować łyżką, tak była gęsta, mocno zimną śmietanę przełożyć do misy robota
  • etap 2. misę nakryć pokrywą aby maślanka nie ochlapała kuchni, ubijać na największych obrotach
  • etap 3. gdy powstanie maślanka, na niskich obrotach ubijać tyle, aby masło zaczęło sie zbijać, przelać na sitko drobne lub na gazę do innego naczynia aby zlać maślankę, (wolę na sitko, potem można szybko umyć w gorącej wodzie), masło na sitku opłukać pod zimną wodą z maślanki i odcisnąć nadmiar wody
  • etap 4. uformować osełkę, pokroić na 4 porcje, 3 porcje zawinąć osobno w woreczek foliowy i do zamrażalnika, jedna porcja do maselniczki

Porady

z tej ilości wyszło 758 gram masła i z 1,5 szklanki maślanki, maślankę wykorzystałam do żurku , robiłam też z 36% śmietany z kartonika i było dobre, ale teraz mam porównanie i niestey, przegrywa z masłem z wiejskiej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Domowe masło ze śmietany

To może cię zainteresować