Najlepsze marynowane prawdziwki z papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Najlepsze jakie marynowane prawdziwki każdy aż mnie prosi o słoiczek marynowanych grzybków, znikają w oka mgnieniu, taki otworzony słoiczek grzybków znika pierwszy ze stołu, tego sezonu narobiłam się kilkadziesiąt słoiczków z prawdziwkami, domownicy co chwila otwierają a ja koszyczek w las i robota za następne wekowanie.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg małych prawdziwków

    Na każdy słoik:
    plaster cebuli
    kawałek papryki czerwonej
    łyżeczka gorczycy
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe

    Zalewa:
    8 szklanek wody
    2 szklanki octu
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Najlepsze marynowane prawdziwki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać, opłukać, przełożyć do garnka z wodą posolić łyżką soli i zagotować, gotować ok 8 minut.
  • 2. Następnie grzyby przecedzić i przelać zimną wodą. Do czystych słoików poukładać warzywa oraz przyprawy i włożyć grzybki do 3/4 wysokości słoiczka.
  • 3. Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać zalewą, szczelnie zakręcić. Do garnka nalać wody i do gorącej włożyć słoiczki z gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut od zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować