Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki)

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Lody są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (Pudełko o pojemności 1 litra)
    400 ml śmietanki 30-42%
    200g masła orzechowego
    100g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru (płaskie)
    4 łyżki miodu (około 80g)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem.
    Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
    Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej.

Porady

Jeśli wolicie mniej słodkie lody - użyjcie mniej cukru lub miodu - dla mnie poniższe proporcje są idealne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować