Najlepsze ciasto z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować
2.wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą i łyżką krótko wymieszać
3.dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem
4.wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto
5.piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone
6.zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście
7.nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki
Porady
nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną, składniki do ciasta temperatura pokojowa, śmietana do ubicia zimna
Komentarze