Zdaniem mojego męża najlepsze ciasto na pizze, przewyższające nawet te w niektórych pizzeriach.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1/3 kostki drożdży,
łyżeczka soli,
szklanka cieplej wody,
sos pomidorowy, np. ketchup,
oregano,
dowolne dodatki na wierzch - kiełbasa, szynka, ser itp.
masło do posmarowania blachy.
Najlepsze ciasto na pizzę - jak z pizzerii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodajemy ciepłej wody, jeśli zbyt mokre mąki.Po wstępnym wyrobieniu dodajemy sól i przenosimy się z zagniataniem na stolnicę. Zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło (ok. 5 min) stolnicę można podsypywać lekko mąką. Ciasto formujemy w kule wkładamy do naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. obok kaloryfera) na około 45 min. Blachę delikatnie smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na ok. 5 mm grubości, przekładamy na blaszkę. Końce wystające odcinamy (jeśli takowe nam powstały) i właśnie z nich powstaje pizzerinka
2.Ciasto delikatnie smarujemy sosem i posypujemy oregano i układamy nasze dodatki. Pieczemy na środkowej półce, grzanie góra dół w 180 st. C. Czas pieczenia to około 20 min ale zależy to od naszych dodatków. Jeżeli mamy bogaty wierzch to pod koniec pieczenia można pizze przełożyć na górną półkę piekarnika aby spód nam się nie spalił.
Porady
Składniki na dużą blachę (tą z piekarnika) plus pizzerinka z resztek ciasta. Szklanka pojemność 250 ml.
Komentarze