Najlepsze ciasto na pizzę

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie i sprawdzone ciasto na pizzę. Smakuje wybornie zarówno na blaszce jak i pieczone na kamieniu. Kilka składników i magicznym sposobem mamy chrupiące ciasto na pizzę z miękkim środkiem na brzegach.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na jedną dużą blaszkę z piekarnika lub 2 okrągłe klasyczne pizzę pieczone na kamieniu:

    500 g mąki na pizzę typ 00
    400 ml letniej wody
    7 g suszonych drożdży (lub 25g świeżych (wtedy robimy rozczyn)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1-1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Najlepsze ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać w misce, dodać oliwę, 300 ml wody i zacząć wyrabiać na wolnych obrotach.
  • 2. Jeśli ciasto będzie zbyt suche wlać 100ml wody i wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
  • 3. Ciasto zawinąć do środka formując kulę. Przykryć do wyrośnięcia na godzinę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części jeśli robimy okrągłą pizzę lub wyłożyć całe ciasto na blaszkę z piekarnika. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Pizzę piec w 300 stopniach przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka 00 Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować