Szybkie i sprawdzone ciasto na pizzę. Smakuje wybornie zarówno na blaszce jak i pieczone na kamieniu. Kilka składników i magicznym sposobem mamy chrupiące ciasto na pizzę z miękkim środkiem na brzegach.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
na jedną dużą blaszkę z piekarnika lub 2 okrągłe klasyczne pizzę pieczone na kamieniu:
500 g mąki na pizzę typ 00
400 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży (lub 25g świeżych (wtedy robimy rozczyn)
4 łyżki oliwy z oliwek
1-1,5 łyżeczki soli
Najlepsze ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wymieszać w misce, dodać oliwę, 300 ml wody i zacząć wyrabiać na wolnych obrotach.
2.Jeśli ciasto będzie zbyt suche wlać 100ml wody i wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
3.Ciasto zawinąć do środka formując kulę. Przykryć do wyrośnięcia na godzinę.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części jeśli robimy okrągłą pizzę lub wyłożyć całe ciasto na blaszkę z piekarnika. Posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Pizzę piec w 300 stopniach przez 10 minut.
Komentarze