Najlepsze ciasto na pizzę

4.48 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Puszyste rany i cienki spód to sposób na idealną pizzę.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dwie średnie pizze:
    350 g mąki pszennej typ 00
    1 czubata łyżeczka soli himalajskiej
    1 łyżka miodu
    szklanka ciepłej wody
    15 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Najlepsze ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najlepsze ciasto na pizzę 1. Drożdże połączyć z miodem, zalać je ciepłą wodą, dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie w szklanej lub metalowej misce. Uformować kulę, dodatkowo polać na wierzchu oliwą, lekko ją rozsmarować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • Najlepsze ciasto na pizzę 2. Ciasto po tym czasie podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką. Placki uformować ręcznie na kształt pizzy (nie wałkować!), tak aby środek był maksymalnie cienki (miejscami nawet przezroczysty) a ranty grubsze. Można je lekko podwinąć, nadziewając dodatkową mozzarellą .
    Piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 10-12 minut.
    Smacznego!

Porady

Mąkę typ 00 można zamienić na uniwersalną pszenną. Po uformowaniu placków, środek ciasta warto posmarować odrobiną oliwy, a dopiero później nałożyć sos i układać składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Drożdże Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować