Najlepsza polewa do ciast

0 (0 ocen)

Przepis na tę polewę jest w naszej rodzinie od lat, ja go jedynie nieco zmodyfikowałam przez dodanie żelatyny, dzięki temu polewa nie rozpływa się, ładnie trzyma się ciasta, co ważne szczególnie przy krojeniu. Polecam!

Składniki:

  • Porcja na polanie ciasta o wymiarach: 28x21 cm lub ciut większego

    100 g masła,
    4 płaskie łyżki cukru drobnego,
    4 łyżki wody,
    3 łyżki kakao,
    1/2 łyżeczki żelatyny

Najlepsza polewa do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i wodę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy wciąż podgrzewając, chwilkę gotujemy około 1-2 minuty. Polewa powinna zgęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę lekko studzimy i polewamy nią ciasto.

Komentarze

Podobne przepisy