Najlepsza kartoflanka

0 (0 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup!

Składniki:


  • 1 duża cebula
    2 laski kiełbasy wędzonej
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki majeranku
    7-8 dużych ziemniaków
    sól, pieprz
    2 litry rosołu
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    200 ml śmietany 12%

Najlepsza kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram i kroję w dość drobną kostkę. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w półtalarki. W garnku rozgrzewam olej i podsmażam kiełbasę, aż się zrumieni. Wtedy dodaję cebulę oraz majeranek, mieszam i smażę razem do czasu, gdy cebula się zeszkli. Obieram ziemniki, kroję w niezbyt grubą kostkę, dodaję do smażącej się kiełbasy, doprawiam czarnym pieprzem oraz solą, dokładnie mieszam i smażę razem przez kilka minut . Po tym czasie dodaję do ziemniaków drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażę, po czym dolewam rosół. Dokładnie mieszam i gotuję jakieś 10 minut od momentu zagotowania, a tak naprawdę do czasu, gdy ziemniaki będą ugotowane. Po tym czasie zaciągam zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie. Gotowe!

Komentarze

Podobne przepisy