Najlepsza kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieram i kroję w dość drobną kostkę. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w półtalarki. W garnku rozgrzewam olej i podsmażam kiełbasę, aż się zrumieni. Wtedy dodaję cebulę oraz majeranek, mieszam i smażę razem do czasu, gdy cebula się zeszkli. Obieram ziemniki, kroję w niezbyt grubą kostkę, dodaję do smażącej się kiełbasy, doprawiam czarnym pieprzem oraz solą, dokładnie mieszam i smażę razem przez kilka minut . Po tym czasie dodaję do ziemniaków drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażę, po czym dolewam rosół. Dokładnie mieszam i gotuję jakieś 10 minut od momentu zagotowania, a tak naprawdę do czasu, gdy ziemniaki będą ugotowane. Po tym czasie zaciągam zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie. Gotowe!
Komentarze