Grochówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna polska zupa, znana i lubiana. Kojarzy się często w kuchnią polową, jest gęsta, aromatyczna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400g wędzonych żeberek
    300g łuskanego grochu (połówki)
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    kawałek selera (ok 100g)
    1 pietruszka
    100g zielonego groszku (może być mrożony)
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    duży ząbek czosnku
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1 cebula
    1 łyżka smalcu gęsiego

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypać groch, zalać wodą (ok 2,5 litry), zagotować, odszumować w razie potrzeby, przykryć i gotować na małym ogniu ok godziny. Groch powinien być miękki i będzie się rozpadać.
    Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut.
    Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka.
    Grochówkę najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy