Sernik naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo.
8 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Forma 28 x 28 cm)
Masa:
1 kg serka waniliowego (u mnie z wiaderka)
30g żelatyny (6-7 łyżeczek)
1 i 1/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
Dodatkowo:
2 galaretki
900 ml wody
Ponadto:
biszkopty/herbatniki na dwie warstwy
Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki należy rozmieszać w 900 ml gorącej wody i ostudzone schłodzić w lodówce, aby lekko stężały.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami.
Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki.
Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało.
Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym.
Komentarze