Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik naprawdę zachwyca smakiem i z podanych proporcji wychodzi spora blacha, która zapewniam, że znika ekspresowo.

  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma 28 x 28 cm)
    Masa:
    1 kg serka waniliowego (u mnie z wiaderka)
    30g żelatyny (6-7 łyżeczek)
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
    Dodatkowo:
    2 galaretki
    900 ml wody
    Ponadto:
    biszkopty/herbatniki na dwie warstwy

Najłatwiejszy sernik na zimno z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki należy rozmieszać w 900 ml gorącej wody i ostudzone schłodzić w lodówce, aby lekko stężały.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z żelatyną.
    (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
    Formę wysłaną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami/herbatnikami.
    Na ciastkach umieścić masę i kolejno warstwę biszkoptów/herbatników oraz delikatnie zastygające galaretki.
    Całość wstawić do lodówki, żeby ciasto całkowicie stężało.
    Dodatkowo gotowy sernik udekorowałam kremem czekoladowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy