Najłatwiejsze ciastka twarogowe a'la francuskie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zaletą tych pysznych ciasteczek jest szybkość i prostota wykonania. Możemy je dowolnie udekorować lukrem, czekoladą czy po prostu cukrem :)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    200 g twarogu
    200 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka cukru pudru
    ponadto: cukier trzcinowy do obsypania

Najłatwiejsze ciastka twarogowe a'la francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekaj na stolnicy, dodaj przesianą mąkę, twaróg, żółtko i cukier. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto, uformuj kulę, zwiń i chłodź godzinę w lodówce.
  • 2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj ( w razie konieczności podsyp mąką). Następnie foremkami wykrawaj dowolne kształty (ja użyłam foremek świątecznych) i posyp cukrem trzcinowym. Ciasteczka ostrożnie wyłóż na papierze do pieczenia i zapiekaj ok.15-20 minut w 180 st.(do zrumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy