Najeżony piernik z konfiturą

0 (0 ocen)

Dobry, poczciwy piernik, nie tylko na święta :)

Składniki:

  • Składniki:
    400 g maki tortowej
    125 g margaryny
    250 g cukru
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki orzechów
    pół szklanki rodzynek
    5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)
    1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
    gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę
    garść orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Najeżony piernik z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c.
  • piernik 3. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować