Idealne ciasto dla miłośników słodkości z dużą ilości czekolady. W połączeniu z kaszą manną i kokosowymi płatkami smakuje wyśmienicie i szybko znika przy małej czarnej.
Ciasto najeżony mannowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25minut.
3.Poncz
Wszystkie składniki ponczu połączyć i dokładnie wymieszać.
4.Masa z kaszy manny
Do 500ml mleka wsypać kaszę mannę i wymieszać. Resztę mleka zagotować i dodać mleko wymieszane z kaszą a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch i porcjami dodawać wystudzoną kaszę mannę. Dodać sok z cytryny, zapach i całość dokładnie wymieszać.
5.Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę
z kaszy manny, uformować wierzch na kształt kopuły i wstawić do lodówki na około 60minut. Po tym czasie czekoladę rozpuścić w mleku i polać ciasto. Udekorować płatkami kokosowymi i kolorowymi perełkami. Ponownie wstawić do lodówki.
Komentarze