Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Gołąbki bez liści kapusty , samo nadzienie i sos.

  • 60 min

Składniki:

  • mięso mielone ok 500 g
    ryż ugotowany ok 200 g
    sól
    pieprz
    słodka papryka 1 łyżeczka
    szczypta startych suszonych grzybów
    szczypta majeranku
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta do panierowania
    tłuszcz do smażenia

    na sos
    koncentrat pomidorowy
    200 ml śmietany 18%
    pół szkl bulionu
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.

    Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 min
    Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować