Nafaszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten przepis to obowiązkowa pozycja do sprawdzenia przez pomidorowych wielbicieli.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 średniej wielkości pomidorów
    100g makaronu spaghetti
    50g parmezanu
    2 jajka
    1 cebula
    100g zielonego groszku(może być z puszki)
    oliwa z oliwek
    sół, pieprz
    tymianek świeży lub suszony

Nafaszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Makaron przełamać na pół i ugotować al dente w osolonej wodzie.
    2. Z Pomidorów odciąć główki i wydrążyć środek. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem oraz dodać szczyptę tymianku.
    3. Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić pieprzem,solą i tymiankiem. Przełożyć do formy do zapiekania.
    4. Pomidory przyprawić delikatnie solą. Następnie faszerować makaronem, groszkiem i parmezanem. Przełożyć do formy.
    5.Całość polać mieszanką jajeczną i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec ok 25-30 minut.
    SMACZNEGO!

Porady

Pomidory powinny być dość twarde, żeby łatwo można było odkroić górę i wydrążyć środek bez jednoczesnego rozwalenia całego pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy