Ten przepis to obowiązkowa pozycja do sprawdzenia przez pomidorowych wielbicieli.
20 min
Składniki:
5 średniej wielkości pomidorów
100g makaronu spaghetti
50g parmezanu
2 jajka
1 cebula
100g zielonego groszku(może być z puszki)
oliwa z oliwek
sół, pieprz
tymianek świeży lub suszony
Nafaszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Makaron przełamać na pół i ugotować al dente w osolonej wodzie.
2. Z Pomidorów odciąć główki i wydrążyć środek. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem oraz dodać szczyptę tymianku.
3. Obraną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić pieprzem,solą i tymiankiem. Przełożyć do formy do zapiekania.
4. Pomidory przyprawić delikatnie solą. Następnie faszerować makaronem, groszkiem i parmezanem. Przełożyć do formy.
5.Całość polać mieszanką jajeczną i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec ok 25-30 minut.
SMACZNEGO!
Porady
Pomidory powinny być dość twarde, żeby łatwo można było odkroić górę i wydrążyć środek bez jednoczesnego rozwalenia całego pomidora.
Komentarze