Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Schab faszerowany kiełbasą stanowi oryginalny i pyszny przepis na Wielkanocne mięsko. Można je podawać na ciepło i zimno. Smak mięsa idealnie komponuje się z warstwą ostrego chrzanu! POLECAM! Osobiście mięso bardziej mi smakowało na zimno, ale to wszystko kwestia smaków:)

Jaga85

Składniki

Składniki:
• 700 gram schabu,
• pęto kiełbasy wielskiej (nieco dłuższy kawałek od długości schabu),
• 1 mały słoiczek chrzanu,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 2 ząbki czosnku,
• ok 1 łyżeczka majeranku,
• 3-4 łyżki oleju,
• natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

  • Doprawianie mięsa1. Mięso myjemy o osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na około2 godziny do chłodu.
  • wykonanie naciecia2. Po tym czasie długim, ostrym nożem wykonujemy w mięsie kieszeń (nacięcie na całej długości).
  • napełnienie 3. W miejsce nacięcia wkładamy kiełbasę.
  • przed pieczeniem4. Mięso przewiązujemy nicią, by nabrało ładnego kształtu . Całość posypujemy majerankiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i pieczemy. Pieczeń delikatnie podlewamy delikatnie wodą. Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200°C, a następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Całość pieczemy około 60 minut.
  • Nałożenie warstwy chrzanu5. Na 0,5 godziny przed końcem naczynie z mięsem wyciągamy, usuwamy nici, a wierzch mięsa smarujemy chrzanem. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika.
    Gdy mięso jest miękkie, a chrzan się zarumieni całość wyciągamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakischabkiełbasachrzanWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

Schab pod pierzynką

Dodane przez: RedakcjaPP

Schab pod pierzynką

To ulubione danie córki Ani i zięcia...

Schab pod cukiniową pierzynką

Dodane przez: Aneta_77

Schab pod cukiniową pierzynką

Ciekawa, prosta propozycja na rodzinny...

Schab pod pierzynką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Schab pod pierzynką

Zapiekany z warzywami : porem ,...

gotowe danie na talerzu

Dodane przez: 2milutka

Piwny schab pod bazyliową pierzynką

Czy zwykły kotlet schabowy musi...

Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką

Dodane przez: rena123

Schab pod cebulowo-jabłkową pierzynką

Plastry schabu marynowane w cydrze,...

potrawa

Dodane przez: maalikaa

Schab pod pierzynką marchewkowo rzodkiewkową

Kiedy zwykły schab staje się nudny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE