Nadziewany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior płuczemy gotujemy około 8 min, wyjąć z wody, osączyć. Kwiat wyłożyć do miski głąbem do dołu (kaczanem do góry). Nożem wykroiłam kaczan. Wyrabiam mięso - mięso łącze z jajkiem, przyprawami i natką dokładnie wyrabiam. Wyrobiony farsz mięsny wkładam do środka lekko ugniatając. Naczynie smaruję masłem i przekładam do niego kalafior, zapiekam pod przykryciem około 30 min. W tym czasie przygotowuje sos masło roztapiam w rondlu dodaję mąkę i mieszam, gdy mąka i masło się połączą wlewam mleko i mieszam - musi być gładki sos, doprawiam solą pieprzem i gałką, sos podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kalafior polewam przygotowanym sosem i dalej zapiekamy ale już beż przykrycia, pod koniec posypuje kalafior serem.
Komentarze