Nadziewany kalafior

0 (0 ocen)

Doskonale nadaje się na obiad :-)

Składniki:

  • 1 kalafior, natka pietruszki, szczypiorek, ser żółty, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko
    sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Nadziewany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-030havg 1. Kalafior płuczemy gotujemy około 8 min, wyjąć z wody, osączyć. Kwiat wyłożyć do miski głąbem do dołu (kaczanem do góry). Nożem wykroiłam kaczan. Wyrabiam mięso - mięso łącze z jajkiem, przyprawami i natką dokładnie wyrabiam. Wyrobiony farsz mięsny wkładam do środka lekko ugniatając. Naczynie smaruję masłem i przekładam do niego kalafior, zapiekam pod przykryciem około 30 min. W tym czasie przygotowuje sos masło roztapiam w rondlu dodaję mąkę i mieszam, gdy mąka i masło się połączą wlewam mleko i mieszam - musi być gładki sos, doprawiam solą pieprzem i gałką, sos podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Kalafior polewam przygotowanym sosem i dalej zapiekamy ale już beż przykrycia, pod koniec posypuje kalafior serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy