Nadziewany ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Jabłko i paprykę
myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ owoców i papryki kroimy w kostkę. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
2.Mięso myjemy i osuszamy. Usuwamy skórę oraz kości i kroimy w małe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumieni, dodajemy paprykę i wlewamy 100 ml ciepłej wody. Dusimy, aż skórka papryki zacznie odchodzić od miąższu (ok. 15 minut). Następnie dodajemy owoce i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Makaron gotujemy 7 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy. Dodajemy do mięsa z owocami i delikatnie mieszamy.
4.Farsz wkładamy do obu połówek ananasa. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze