Nadziewane zrazy z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
    1 cebula
    1 jajko
    bułka tarta
    majeranek
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

    papryka czerwona
    ser żółty
    ogórek korniszon

    ziele angielskie
    liść laurowy
    mąka
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Zrazy

Nadziewane zrazy z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
  • 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
  • 3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
  • 4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.

Porady

Można użyć dowolnego nadzienia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować