Nadziewane zrazy z mięsa mielonego

4.5 (146 ocen)

Zrazy z mięsa mielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki)
    1 cebula
    1 jajko
    bułka tarta
    majeranek
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

    papryka czerwona
    ser żółty
    ogórek korniszon

    ziele angielskie
    liść laurowy
    mąka
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Nadziewane zrazy z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.
  • 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy.
  • 3. Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut.
  • 4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy, ponownie wkładamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do momentu, aż się sos zagotuje.

Porady

Nadzienie zrazów zależy od naszej fantazji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować