Nadziewane ziemniaczki

0 (0 ocen)

Nadszedł czas na aromatyczne,młode ziemniaczki...

Składniki:

  • 8 młodych średniej wielkości ziemniaków
    6-8 ząbków czosnku
    świeży tymianek
    8 plastrów boczku
    oliwa z oliwek
    gruba sól morska

Nadziewane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wykrawaczką do gniazd nasiennych robimy w ziemniakach otwory.Zachowujemy wykrojone części ziemniaków.
  • Przygotowanie 2. Z boczku robimy ruloniki w które wkładamy ząbek czosnku,przekrojony na pół i świeżą gałązkę tymianku.Wszystko staramy się dość ciasno zwinąć.Tak przygotowane ruloniki wciskamy w otwory ziemniaków.
  • Przygotowanie 3. Z wyciętych wałeczków robimy zatyczki długości około 1,5 cm i wtykamy je z obydwu stron w otwory.Tak przygotowane ziemniaki smarujemy oliwą i posypujemy grubą solą morską.Ziemniaki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę.Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości użytych ziemniaków,dlatego starajmy się wybierać ziemniaki średniej wielkości..Ja podałam ziemniaki w upalny dzień zsiadłym mlekiem,ale uważam,że świetnie też sprawdziłby się sos tzatziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy