Nadziewane szyjki drobiowe

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (około 10-12 sztuk)
    skórki z szyjek drobiowych
    Farsz:
    500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe)
    100g wątróbki drobiowej
    1 sucha bułka (rozmoczona w mleku)
    1 jajko
    1 cebula (duża)
    3-4 ząbki czosnku
    majeranek
    papryka słodka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane szyjki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę.
    Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym.
    Przygotować farsz.
    Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut.
    Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju.
    Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą.
    Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
    (Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.)
    Skórki z szyjek nadziać farszem.
    Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć.
    Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron.
    (Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru.)

Porady

Farsz należy doprawić według własnych upodobań. Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam. Można również użyć mięsa wieprzowego (lub samych podrobów). Proporcje nadają się do modyfikacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować